Kmetija Škufca

Rezervacije apartmaja: 01/7864-953 in 041/603-578

Gradovi

Stari grad nad Čušperkom, zgrajen v 12. stoletju, sodi med najstarejše gradove na Slovenskem. Na gradu je bilo deželno sodišče, ki je imelo veliko sodno pristojnost. Po nekajkratnih kmečkih uporih in velikem potresu so Turjačani v 17. stoletju zgradili nov grad v Čušperku. Stari grad je viden samo še po nekaj ostankih sten gradu, medtem ko je od novega gradu ostala cela samo kapela Matere božje.

Gradič Praproče je nastal v 13. stoletju. Skozi stoletja je zamenjal veliko lastnikov, z njimi pa tudi svojo obliko. Valvasor je poslopje upodobil kot enonadstropni dvorec. Kmalu zatem so ga temeljito prezidali in spremenili v čudovito baročno rezidenco s štirimi okroglimi stolpi na vogalih. Tloris gradu je imel obliko črke E. Močan potres leta 1895 je uničil osrednji del zgradbe, tako da danes lahko vidimo samo stranski poslopji nekdanje graščine.
V enem izmed njih je urejena spominska soba pisatelja Louisa Adamiča.

Grad Boštanj je bil zgrajen v sredini 16. stoletja. Po izročilu so najprej zgradili samo stražni stolp, kasneje pa so ga razširili ter obdali z obzidjem in obrambnimi stolpi. Mogočno grajsko poslopje so poimenovali Weissenstein. Ime je najverjetneje dobil po belem kamnu, iz katerega je bil zgrajen. V 18. stoletju je zaslovel kot eden najlepših slovenskih gradov. Grad je bil v drugi svetovni vojni močno poškodovan. Na veličastnost nekdanje mogočne zgradbe nas opominjajo ostanki zidov.

Zanimivo zgodovino ima tudi gradiček Brinje, ki je nastal kot dopolnilna zgradba ob mlinu Brinje

2024  Turistična kmetija Škufca   123it.si | Spletni piškotki