Kmetija Škufca

Rezervacije apartmaja: 01/7864-953 in 041/603-578

Cerkve

Na območju občine Grosuplje se nahaja sedem župnijskih cerkva s svojimi podružnicami.

Med zanimivejše lahko uvrstimo najstarejšo župnijsko cerkev v občini Grosuplje, cerkev Marijinega rojstva v Šmarju-Sap. Njena prva omemba v listinah sega v leto 1228, po prepričanju nekaterih zgodovinarjev pa naj bi župnija Šmarje bila ustanovljena že leta 1058. Zgrajena je v stilu romanske triladijske bazilike. Konec 15. stoletja je cerkev dobila nove oboke in prezbiterij. V cerkvi so ohranjene gotske poslikave in freske Štefana Šubica. Cerkev z obzidjem je služila kot protiturški tabor, od katerega je viden samo še en stolp, imenovan Turenček.

Cerkev sv. Petra in Pavla na Spodnji Slivnici je objekt izjemnih kulturnih in zgodovinskih vrednot. Nesporno kvaliteto cerkve predstavlja zvezdasto obokan gotski prezbiterij s tremi dekorativno poslikanimi okenskimi odprtinami na stranicah ter z več plastmi delno odkritih fresk, datiranih okrog leta 1530.

Cerkev sv. Martina v Velikem Mlačevem se glede na zasnovo postavlja v čas gotike, saj jo pisni viri prvič omenjajo že leta 1331. Prenovljena je bila v dobi baroka. Izjemnega pomena je cerkvena oprema, glavni črno-zlati oltar iz leta 1716 in oba stranska oltarja iz prve polovice 18. stoletja. V ladji cerkve so grobnice grofovske družine Blagaj, lastniki graščine Boštanj.

Cerkev sv. Mihaela se nahaja na griču sredi mesta Grosuplje. Pisni viri jo prvič omenjajo leta 1305. Poleg nje je bila leta 1972 zgrajena prva moderno oblikovana cerkev v Sloveniji, ki je prav tako posvečena sv. Mihaelu. Zunanja oblika spominja na ladijski trup. Posebnost cerkve je tudi mozaik Kristusa Odrešenika, ki ga je izdelal pater Marko Ivan Rupnik.

Vir: grosuplje.si

2024  Turistična kmetija Škufca   123it.si | Spletni piškotki